Foredrag om mayaenes astronomi og tidsoppfatning
september 25

Foredrag om mayaenes astronomi og tidsoppfatning

Vis


  •  
    25 . september
    klokken 2018-09-25T08:30:00.0000000Z til 2018-09-25T09:30:00.0000000Z
  •  
    https://www.facebook.com/usn.no/


Som ikke noe annet folk i historien forsøkte mayaene å forene forestillinger om tid, rom og guder i det vi kan kalle et astro-religiøst system. 

 

Å forstå universets grunnleggende orden var en besettelse som drev dem gjennom århundrer. Med det som siktemål, gjorde de talløse astronomiske observasjoner og beregninger, som bare kan forbedres i vår tid. Hvordan var de i stand til å gjøre dette for femten hundre år siden, uten instrumenter av noe slag?

 

Vi vet en god del om hva de faktisk utrettet. De beregnet årets lengde, månens og planetenes perioder, og de lagde tabeller over formørkelser i en fjern fremtid. Men overraskende lite er kjent om hvordan de gjorde sine observasjoner, hvordan de utførte sine beregninger og, ikke minst, hvilke matematiske metoder de rådde over. Det er disse spørsmålene vi skal forfølge i dette foredraget, og indikere noen svar.

 

Foredragsholder er professor emeritus ved NTNU Johan Fredrik Aarnes. Han er blant annet kjent for å ha skrevet det populærvitenskapelige verket Matematikk i vår tid (Universitetsforlaget, 1967) sammen med Jon Reed

 

Arrangementet er en del av Forskningsdagene 2018

Tilbake

LIGNENDE
ARRANGEMENTERTilbake