Foto: Buggegården

Foto: Buggegården

Bygda som byr på sæ sjæl

«Jeg kjører jo bare rett gjennom, vet du. På vei til et sted.» Sier folk jeg snakker med. Folk som bor andre steder i kommunen, og som skal nordover til Holmestrand, Drammen og Oslo. Men stopp litt, da vel, og oppdag hva Nykirke har å by på! Enten du bor her, kommer på besøk eller vurderer å flytte hit, vil du finne en hverdag, aktiviteter og turmål som passer for både liten og stor.

Av: - Hortenlove
Sist oppdatert: 2019-11-08T10:41:32.0000000Z


Nykirke er landbruksbygda med rundt 800 innbyggere, og nå bygges nye, flotte boliger for folk som har lyst til å flytte hit. Det er enkelt å jobbpendle herfra til Vestfoldbyene og innover mot Oslo. Bygda er for øvrig kjent for frisk dugnadsånd og bensinstasjonsmat i verdensklasse. Hvis du mangler påskudd for å stoppe på Nykirke, så foreslår jeg at du ved neste anledning svinger innom Cirkle K på Kopstadkrysset og bestiller deg en fresh og crispy tacosalat. Eller noe annet godt fra ferskvaredisken. Du får en god smaksopplevelse, og lyst til å ta turen igjen.


Vintersport og Ynglinge-cup
Det er mer å oppleve på Nykirke – særlig hvis du er interessert i friluftsliv og fine søndagsturer. Fra Nykirke nås både Frebergkastet (med panoramautsikt over Oslofjorden), Skihytta (eies av Horten Skiforening, åpen søndager høst/vinter/vår), Skånevetan (ikke langt fra Skihytta, sted for vardebrenning i gammel tid), Skottås (utsikt mot Horten og fjorden) og Kjærranåsen (kommunens høyeste punkt).
Om vinteren er det opplyste skiløyper fra Klokkeråsen og helt til Åsgårdstrand i sør og Botnemarka i nord. Du kan bruke skøytebanen bak brannstasjonen og akebakken ved Sletterødveien. Har du fotballglade unger, er Ynglinge-cup’en i juni en stor begivenhet for spillere fra hele fylket.


Teatergården på Hellandveien
Buggegården har du sikkert hørt om? I sommersesongen strømmer småfolk og store folk til teatergården på Hellandveien, og koser og klapper på dyra, hopper i høyet, griller mat og gleder seg over forestillingen med den vimsete Rottenikken og den arbeidsomme Bonden. Nå nærmer det seg jul, og billettene til juleforestillingene selges unna i vill fart. Stor suksess der, altså. Ta en familietur dit, og få skikkelig julestemning!Fra jord til bord

På den andre siden av bygda ligger Grette andelslandbruk. Her kan du kjøpe deg en andel, og høste inn mange ulike sorter grønnsaker, frukt og bær i løpet av de fruktbare sommerukene. På gården kan du også bestille og kjøpe nykvernet mel, ferske egg og kjøttpakker. Litt luking og vanning følger også med, men det er jo ren meditasjon å ta en slik økt et par tre ganger i løpet av våren og sommeren. Frisk luft og fysisk aktivitet får du på kjøpet. Og du trenger absolutt ikke å være innbygger på Nykirke for å benytte deg av andelslandbruket.For både unge, voksne og skikkelig voksne

Det er trygt og fint for unger å vokse opp på Nykirke. De leker sammen på tvers av alder og kjønn, har gangavstand til alt, og snart blir det til og med en ny skole å boltre seg på. Ennå er det ikke avgjort når, hvor og hvordan, og midlertidig flytting fra nåværende bygningsmasse er allerede utsatt et par ganger. Men det kommer! Og det blir bra for bygda å få en skole med plass til alle elever og til flere elever, og med flotte muligheter for aktiviteter på både dag- og kveldstid. Og muligheter på dag- og kveldstid har også seniorene på Nykirke. Oleanestua er et seniorsenter som drives på frivillig basis, og hver onsdag og lørdag er det åpen kafé med smørbrød og kaker. Med jevne mellomrom arrangeres konserter, temadager, turer etc. Man kan også leie lokalene til møtevirksomhet og private selskaper. En gjeng frivillige sørger for god mat, gode opplevelser og god stemning! En slik arena gir verdifull livskvalitet.


Nærheten til naturen

Det er fint å bo på Nykirke, og vi som bor her er stolte av bygda vår. Det er godt å se at flere ønsker seg å flytte hit, og at dette er et attraktivt område for småbarnsfamilier. Ikke er det lang vei til kommunens andre tilbud heller – bare en liten bil- eller busstur unna. Nærhet til grønne uteområder og blå sjø er noe mange både ønsker seg og trenger, og vi er heldige som har det rett utenfor døra.Tekst: Merete Anker

Foto: Stephen Affleck Reid «Winter Wonderland» - utsikt mot Nykirke fra Skånevetan.

Foto: Merete Anker - sommerbilde fra Frebergkastet.

Foto: Grette andelslandbruk - bilde fra Grette andelslandbruk

Foto: Buggegården - Nissebilde fra Buggegården

Tilbake
Hva skjer ?