Foto: Caroline Smith

Foto: Caroline Smith

Barna er et viktig symbol denne dagen

Det er grunnlovsfeiring, nasjonal stolthet og potetløp.

Men mest av alt er det barn som går i tog, barn som synger og barn som blåser i fløyter.

17. Mai er barnas dag. Men hvorfor er den egentlig det? 


17. mai er dagen vi nordmenn kommer litt ekstra nær hverandre, mens barna går i tog, korpsene spiller og skoler som går rundt om i det lille, men langstrakte landet vårt som også er pyntet til fest. Feiringen betyr mye for oss, og fremfor alt er det barnas dag. For den som har barn i skolealder er det en selvfølge å bidra til en minneverdig fest, der skolene ofte er sentrum for den organiserte delen av feiringen. Ofte er det også leker for barna og man får gjerne spise masse av det beste: is, pølser og brus.


I motsetning til enkelte utenlandske nasjonaldager feires ikke 17. mai med militærparader, men med lokale barnetog der musikkorps og skolebarn marsjerer sammen. Det er også vanlig å arrangere leker for barna på skolene etter toget, og gi dem iskrem, pølser og annet godt å spise. Den norske grunnlovsdagen kalles derfor av mange «barnas dag». 

©Foto: nomanorge

Det er feiring av friheten, demokratiet og freden som råder i vårt fedreland. Den norske nasjonaldagsfeiringen har satt barna i sentrum, og da er det ikke bare sånn at vi lager en dag for barnas del, men det er mange som mener at barna er et viktig symbol denne dagen, et symbol for fremtiden og håpet. Barn har noe uskyldsaktig over seg som gjør at de er hevet over partipolitiske krangler.

©Foto: nomannorge

Forfatteren Henrik Wergeland var en av de første som jobbet for å gjøre 17. mai til en festdag. Han holdt den første 17. mai-talen i 1833 og skrev den første nasjonalsangen for barn «Vi ere en nasjon vi med». Wergeland ble kalt «17. mai-kongen» og det var han som i sin tid sa at grunnlovsfeiringen skulle være for barna og ikke en militær dag. Dette har hengt igjen i over 200 år nå og det er noe vi nordmenn er spesielt stolte av. 


Våre grunnlovsfedre la et svært godt fundament for Norge den 17. mai 1814. Vår nasjon har vokst seg sterk med et velfungerende demokrati, rettsstat og menneskerettigheter som fungerer i praksis. Vi har fått et godt folkestyre med demokratiske flertallsvalg, men også med klare og gode rettigheter for minoriteter fra ulike land, kulturer og religioner.


Hva hadde Norge vært uten dugnadsånd, uten naturen, uten havet, uten frihet til å tenke, mene og tro?  Har kong Harald uttrykket i sin og dronningens jubileumstale i Mai 2017. Vi som bor her er privilegerte som kan leve i et så fritt og velfungerende land.

God stemning på 17. mai

Ja, vi elsker dette landet,

som det stiger frem,

furet, værbitt over vannet,

med de tusen hjem.

Og som fedres kamp har hevet

det av nød til seir,

også vi, når det blir krevet,

for dets fred slår leir.

-Bjørnstjerne Bjørnson


Med dette verset ønsker vi alle store og små en fantastisk grunnlovsfeiring av vårt trygge og frie fedreland, og med det fortsette å bidra til at Norge viderefører sine sunne, demokratiske tradisjoner i generasjoner og årtiene som ligger foran.


Her finner du programmet for de ulike arrangementene i kommunen vår. 


Gratulerer med dagen!

Tilbake
Hva skjer ?