Oseberg vikingarv

Oseberg vikingarv

En port fra hverdag til vikingtid!

På Midgard vikingsenter skjer det mye spennende fremover! Vi deler noe av de unike byggeplanene rundt gildehalden.


Palisadeverk og porttårn

Tidligere i vår ble det offisielt at Midgard vikingsenter får palisadeverk med porttårn ved Gildehallen. Dette skal bygges av Oseberg Vikingarv i sommer og oppdragsgiver er Vestfold fylkeskommune. Få andre steder i landet, om noen, kan du oppleve et så genuint vikinglandskap som Gildehallen nå blir.© Oseberg vikingarv
© Oseberg vikingarv


Hva er en palisade?

En palisade er et beskyttende gjerde i et enkelt festningsverk. Materialet var normalt tømmer, gjerne forsterket med jordvoller. Palisader kunne også bli forsterket med stein, og der de viste seg å ha strategisk betydning var det ikke uvanlig at de ble erstattet med festningsmurer. Den vanligste måten å konstruere en palisade på var ved at små eller mellomstore trestammer ble stilt vertikalt og drevet ned i bakken, uten noe mellomrom mellom stokkene. Etter at de var slått ned i bakken ble de ofte spisset i stoppen slik at det ble vanskeligere for angripere å komme over. Høyden kunne variere fra små brystverk på en meter til høye gjerder på opp mot tre meter. Høye palisader kunne ha avsatser som forsvarerne kunne stå på slik at de kunne skyte eller kaste mot angripere.


En praktisk funksjon

– Porttårn og palisade er viktig for å ramme inn området rundt Gildehallen. Under festivaler er det krav til publikumskontroll og i drift greit å kunne selge billetter. For film, arrangement og teater kan området iscenesettes mer. For publikum skal det markere overgangen fra hverdagen i 2019 og porten inn til vikingtiden, sier Ragnar Orten Lie i Vestfold fylkeskommune, og fortsetter:

– Gildehaller som er omgitt av gjerder er kjent fra arkeologien. Mest for å skille de som var innenfor og de som var utenfor. Gjerdene var mer sosiale grenser og ikke et forsvarsverk.

(Dette sitatet er hentet fra Gjengangeren som har dekket saken) Les saken fra gjengangeren her.


© Vestfoldmuseene

Tradisjonelle byggemetoder du kan være vitne til.

I sommer kan publikum komme å se hvordan vikingene bygde slike store mesterverk. De skal smi naglene, bruke økser for å hogge tømrene og vikingene formidler fremgangsmåtene de bruker underveis. Bli med 1000 år tilbake i tid og tre inn i vikingtiden sammen med Oseberg Vikingarv og Midgard vikingsenter!Besøke Midgard vikingsenter? Sjekke dette: 

https://hortenlove.no/content/2019/6/midgard-vikingfestival

Tilbake
Hva skjer ?