fb script

PoLight – Har kopiert det menneskelige øyet

I over ti år har poLight jobbet med å utvikle en linseteknologi som kopierer funksjonen til det menneskelige øyet. Nå er selskapet endelig klart for å presentere produktet «TLens» for det internasjonale markedet.

I over ti år har poLight jobbet med å utvikle en linseteknologi som kopierer funksjonen til det menneskelige øyet. Nå er selskapet endelig klart for å presentere produktet «TLens» for det internasjonale markedet.

Fordelen med TLens er at produktet klarer å fokusere bedre og raskere enn dagens teknologi. Produktet har derfor et stort markedspotensiale med tanke på at kamerakvalitet blir stadig mer viktig og tilgjengelig for folk via smarttelefoner. Det har tatt lang tid å forske fram og utvikle produktet som nå skal ut i markedet.

STARTET MED EN GELEKLUMP

Det hele startet med en liten dråpe med polymer, som selskapet i utgangspunktet tenkte å bruke i forbindelse med fiberinfrastruktur og laserdisplay. Polymer har gode optiske egenskaper. Da denne polymeren skulle forbedres, i samarbeid med Sintef, ble det gjort en aha-opplevelse.

– Noen lyse hoder fikk ideen om at denne polymeren er fantastisk å bruke for å herme etter linsen i det menneskelige øyet. Vi manglet bare å løse hvordan vi kunne kopiere de fire øyemusklene vi mennesker har, for å forme polymeren. Det har vi brukt mange år på finne ut av, og utvikle, forteller Øyvind Isaksen, adm. dir. i poLight.

UNIKT AUTOFOKUS

Produktet kalles TLense og er en forkortelse for tunable lens. For det er nemlig det menneskelige øynes evne til å fokusere både på gjenstander som er tett på og på avstand, ved hjelp av øyemusklene våre, som er kjernen i poLights produkt.

For å få til denne funksjonen trenger vi å forme polymeren. Det har vi løst ved å legge en membran bestående av glass og et piezo-materiale på utsiden. Når vi setter spenning på piezo-materialet vil glassmembranen bøye seg. Da former den polymeren som ligger under, slik at fokus endrer seg, forklarer Isaksen. Horten hadde de rette folka Da Polight skulle etablere seg falt valget på Horten. For her var det relativt lett å få tak i høykompetente folk innen de ulike ingeniørgrenene som selskapet var avhengig av. – Det har vist seg å være riktig. Selv om vi har måttet supplere vår kompetanse med andre selskaper rundt om i verden og har etablert kontorer i Finland, Kina, Taiwan og Frankrike, skal hovedkontoret fortsatt være i Horten. For det er her det hele startet, og det er her vi har fundamentet for selskapet, sier Isaksen.

Spennende tider i sikte I årene som kommer tror Isaksen at det vil åpne seg muligheter innenfor mange bruksområder som strekkodelesere, roboter for produksjon, medisinsk utstyr, smarte briller (såkalt augmented reality), videokonferanseutstyr og mange andre ting vi ikke har sett og forstått ennå. Hovedfokus nå er imidlertid å lande avtaler og få produktet inn i smarttelefoner, og da kan dette fort bli veldig stort.

Det er et krevende marked, så vi må være flinke og kommersielt smarte for å få det til. Men det er klart, hvis vi lykkes med vår strategi, blir vi et av de største norske IT-eventyrene,