fb script

Sensonor – til månen fra Horten.

98 % av omsetningen til Hortens-selskapet Sensonor kommer fra utenlandske selskaper. Ikke så rart kanskje, når sensorene selskapet leverer sørger for at NASA kan lande på månen og at Superbowl blir dokumentert for idrettsfans i hele verden.

Teknologiselskapet Sensonor utvikler og produserer gyrosensorer og bevegelsessensorer for satellitter, raketter, helikoptre, kameraer, humanoids og andre avanserte innretninger som trenger stabilisering og styring.

– Våre sensorer kan sammenlignes med bevegelsesorganet du har inne i øret ditt. Når du putter på en sånn sensor på diverse utstyr, får du informasjonen du trenger for både å kontrollere og stabilisere bevegelsene, sier Hans Richard Petersen, Vice President of Product Development and Marketing hos Sensonor.


FRA SILICON VALLEY TIL SKOPPUM

Siden oppstarten i 1985 på Horten har Sensonor utviklet og levert avanserte sensorer til noen av de mest innovative teknologiselskapene i verden.

– Det er en stor anerkjennelse for oss når selskaper fra Silicon Valley tropper opp på døra vår og blir her i flere dager for å spesifisere opp produkter de trenger oss til å levere. At de ikke kan finne den teknologien andre steder i verden, men må komme hit, er en fin boost for oss alle, sier Petersen.

Sensonor har kontraktsfestet med de aller fleste kundene sine at de ikke har lov til å fortelle hvilke selskaper de jobber med.

– Det er jo litt synd, for vi har kanskje den mest «utenomjordiske» kundelisten i Norge. Men mange av de kundene som kommer hit, ønsker å beholde oss som en godt bevart hemmelighet, og det må vi respektere, sier Petersen.

STORE I VERDENSROMMET

Et selskap som det imidlertid ikke er noen hemmelighet at Sensonor jobber for, er NASA. For sensorene til Hortens-selskapet er viktige innen romfartsindustrien. Produktene er med på mange av de store rakettene som løfter satellitter opp, og er også integrert på flere av de systemene som skal lande på månen. Sensonor har også systemer installert på International Space Station som er med på å overvåke dokkingen av nye lastepoder som kommer til romstasjonen med forsyninger.

– Noen skal bare til månen for å vise at de kan det, og noen skal dit for å utvinne metall. Uansett hva de foretar seg der oppe i verdensrommet, bruker de våre sensorer for å komme dit, sier Hans Richard.

AUTONOME KJØRETØY

Sensonor har sensorer på mange arenaer, blant annet blir amerikanske Superbowl filmet med kamera som er stabilisert med sensorer her fra Horten. I tillegg er selskapet store innenfor selvkjørende kjøretøy som trenger svært nøyaktige presisjonssensorer for å kunne navigere.

– Innenfor autonome kjøretøy skjer det veldig mye. Der har vi direkte innpass hos de mest anerkjente selskapene i verden, de som leder an utviklingen. Her er det jo også flere Hortens-bedrifter som ligger langt fremme, spesielt innen sjøfartøy, som vi samarbeider med, forklarer Petersen.

LOVPRISER FAGMILJØET I HORTEN

Det er ikke tilfeldig at Sensonor holder til i den gamle marinebyen. For Horten har lang historie innenfor teknologiutvikling knyttet opp mot ingeniørmiljøet og sjøforsvaret på Karljohansvern. Det har ført til at det i dag er en rekke ulike selskaper som jobber med avansert teknologi i området, og at det er mange kompetente fagfolk som holder til her. 

– I Horten har vi et godt nettverk mellom bedriftene og universitet. Siden vi ikke er i direkte konkurranse med hverandre, deler vi informasjon og kompetanse. Det gir et unikt miljø – og er en styrke for regionen vår, sier Petersen

KONKURRERER MOT SEG SELV

Sensonors utviklingsprosesser tar gjerne fem år fra de begynner å diskutere nye løsninger med kunder, til levering av nye sensorer i et produkt. Til stadighet er det en rekke ulike prosjekter som har kommet til ulike steg i utviklingen, det gir et godt grunnlag for å forske frem nye produkter. 

– Vi har et mål om at vi alltid skal ligge i tet. For det er vi selv som skal konkurrere ut produktene våre med nye og enda bedre produkter, før andre gjør det. Det holder oss skjerpet og innovative, avslutter Hans Richard Petersen.