Svømmer fra Horten til Moss!

10 km over Oslofjorden skal tilbakelegges når «Open Water Horten - Moss» arrangeres til søndag!


Mange har nok ikke prøvd "open water"

Velkommen til Openwater festival i Horten 6-7 juli 2019! Det blir nyheter med flere distanser og Openwater "test" for barn. Horten-Moss er et poeng å peke i den vakre Oslofjorden, Norge. 10.000 m av tidevann, strøm og navigasjon. Den 10 kilometer lange svømmingen er svømming tilsvarende maratonløpet. Svømming ute kan være magisk!


Marathon var en gang tøft, så var det ultraløp og Ironman. Nå gjenstår de store utfordringene i det våte element. Det som på ny norsk heter "Open water swimming». Sporten har fått stor vekst her i Norge det er sjette gang det svømmes i så store felt over fjorden. Deltagerene vil svømme med en GPS tracker som gjør at man kan følge svømmekonkurransen "live" og det vil være følgebåter og kajakker som er tett påsvømmerene.


Rekorder settes!

Kryssetiden var 3 timer og 23 minutter når det ble svømt for første gang av lokalbefolkningen. Rekorden er nå på 2 timer og 3 minutter av Knut Ivan Rasmussen. Rasmussen er en av Norges beste Open water svømmer med blant annet 3 x seier i Horten-Moss. - Det handler om ikke å rømme fra smerten, men heller møte den og være i den, mener Norges fremste maratonsvømmer. Han mener at det sitter mest i hodet. - Jeg brukte sang for å holde meg oppe underveis. Jeg sang på Lana Del Rey sin «Summertime sadness» og «Wanna be startin' somethin'» av Michael Jackson, lo vinneren og sa når han ble intervjuet i 2014.


En annerledes opplevelse

Det er annerledes å svømme ute enn inne. Som utgangspunkt vil en som er bedre til å svømme inne vil kunne håndtere utesvømming bedre. En av de større forskjellene på å svømme inne og ute er strøm i sjøen og bølger. Strømmen innvirker på sikkerheten og er et element man må beregne for. Sterk strøm er heldigvis ikke så vanlig inorske farvann, selv om det også i Norge er steder med nok strøm til at det påvirker svømmingen mye. 


I utesvømming er det heller ikke en svart stripe på bunnen eller et banetau å orientere seg etter, og det er mørkt, det smaker og lukter annerledes. Det er også forskjeller om det er saltvann eller ferskvann, om det blåser eller er vindstille, er kaldt eller varmt. Alt dette er hensyn du må ta når du skal svømme ute. Man skal også venne seg til utstyret: Følelsen når vårdrakten suger til seg det kalde vannet, svømmebriller som dugger, badehetten som glir opp og kanskje også ørepropper og neseklemme som ikke sitter ordentlig.Svømmeruten

Starten går i Fyllinga båthavn. Svømmeruta går mot sydspissen av Jeløya for deretter sikting mot Reiersodden. Målgang vil være på Sjøbadet, MossHorten-Moss er en klassisk distanse i norsk «open water»- mytologi. Svømmingen foregår for det meste i åpen Oslofjord inntil man kommer til Jeløya på Mossesiden.
Men hvem vinner i år?Tilbake
Hva skjer ?